Een bezoek aan de tandarts maken wij het liefst net zo gezellig als een bezoek aan de kapper. Wij zijn benieuwd naar hoe het met je gaat en wat je zoal bezig houdt. Soms gaan gesprekken over het weer, maar soms ook over de leuke en minder leuke dingen van het leven. Hoewel kletsen in de tandartsstoel nog niet zo makkelijk is, zijn er toch een aantal dingen die je zeker met de tandarts moet bespreken!
Deze dingen moet je met de tandarts bespreken voordat de tandarts aan de behandeling begint
#1 Angst
Vertel je tandarts dat je bang bent voor de behandeling. De tandarts houdt dan extra rekening met jouw angst en neemt de tijd voor de behandeling. Vooraf bespreekt de tandarts met je wat de tandarts gaat doen en de tandarts houdt zich aan die afspraak. Je krijgt de controle over de behandeling, bij jouw stopteken, zal de tandarts dan ook direct stoppen. Wij streven naar een pijnloze behandeling waarbij de tandarts gebruik maakt van de nieuwste verdovingstechnieken. Ben je ongerust na een behandeling? Bijvoorbeeld bij aanhoudende pijn of bloeden? Bel de tandarts en vertel dat je je zorgen maakt en waarom.
#2 Medicijnen
Informeer de tandarts voor de behandeling over alle medicijnen die je gebruikt. Dit kan variëren van bloeddrukverlagende medicijnen tot en met middelen die je zonder recept hebt gekocht. Neem bij elk bezoek een actuele lijst mee met de medicijnen die je gebruikt. Als de tandarts niet (goed) op de hoogte is van jouw medicijngebruik kan dat onveilige situaties tot gevolg hebben en het stellen van een juiste diagnose bij klachten bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat je het altijd aangeeft als je medicijnen gebruikt. Zelfs als de medicijnen in jouw ogen niet van invloed lijken te zijn, is het verstandig hier toch melding van te maken.
Als je bloedverdunners slikt, stolt je bloed minder snel en heb je meer kans op bloedingen. Daarom is het belangrijk om bij alle ingrepen vooraf aan je tandarts te vertellen dat je bloedverdunners gebruikt.
#3 Zwanger
Vertel je tandarts dat je (mogelijk) zwanger bent. Je zwangerschap kan invloed hebben op je mondgezondheid, zo heb je bijvoorbeeld eerder bloedend tandvlees. Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts te blijven gaan. Je tandarts kan je adviseren op welke manier je je gebit het beste kunt verzorgen tijdens de zwangerschap. In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling komt dus niet in de buurt van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts weet dat je zwanger bent, maakt de tandarts alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s.
#4 Allergieën
Vertel je tandarts altijd waarvoor je allergisch bent. De tandarts kan bij de behandeling of het voorschrijven van pijnstillers rekening houden met je allergie. Zorg dat jouw medische geschiedenis en actuele gegevens bekend zijn. Geef je tandarts alle belangrijke informatie.
#5 Wijziging van persoonsgegevens
Ben je verhuisd? Geef jouw nieuwe adres dan aan de tandarts door. Dit kan door de tandartspraktijk even te bellen of een mail te sturen. Een afspraakbevestiging, een herinnering voor controle of de factuur versturen wij per mail. Geef daarom een nieuw e-mailadres ook zo snel mogelijk door.
Vragen?
Neem bij vragen naar aanleiding van dit artikel gerust contact met ons op.