Een gezond gebit zorgt voor een gezond lichaam. Een ongezonde mond kan niet alleen zorgen voor kiespijn, je kunt er ook de rest van je lichaam schade mee berokkenen. Wist je dat vergevorderde tandvleesontsteking vaak samengaat met  hart- en vaatziektes? Helaas kan er veel misgaan in je mond. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende problemen in de mond.

#1 Gaatjes

Wij noemen ze ook wel cariës. Gaatjes ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Factoren zoals voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol. Het gaat dan niet alleen om wat er gegeten wordt, maar ook hoe vaak dit op een dag gebeurt.

Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets daarom twee keer per dag je tanden met fluoridetandpasta. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag. Zo kan het speeksel in de mond helpen het gebit te beschermen. Daarnaast is een regelmatige controle bij de tandarts of mondhygiënist erg belangrijk.

#2 Aften

Je hebt een naar gevoel in je mond, maar je weet nog niet goed waardoor het komt. Opeens wordt het probleem zichtbaar: je hebt een aft in de mond. Aften zijn gevoelige oncomfortabele blaasjes in de mond. Vaak zitten ze aan de binnenkant van je wang, lippen of onder tong. Meestal gaan ze gelukkig na ongeveer 7 dagen weer over.

Het ontstaan van aften is onbekend, maar kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een tekort aan vitamines, het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, slaapgebrek of stress. Aften kunnen mogelijk ook ontstaan door het schuren van een tand tegen de tong of wang.

Wanneer de klachten ondragelijk zijn, kun je met een aanstipvloeistof de pijn verzachten. Een goede mondverzorging is ook belangrijk. Vermijd het eten van zuur voedsel, want het zuur irriteert aften namelijk. Wanneer aften langer dan 2 weken blijven zitten, is het verstandig om contact met ons op te nemen.

#3 Gevoelige tanden

Aaaah, ken je dat gevoel? Dat je een ijsje eet en je tanden pijn doen? Dit gevoel kan veroorzaakt worden door blootliggende tandhalzen. Je kunt dit nare gevoel ook krijgen bij warme of zoete voedingsmiddelen, het is niet fijn. Een behandeling in de mond kan dan ook extra gevoelig zijn. Door tandvleesontsteking, te hard poetsen of een verkeerde manier van poetsen kunnen tandhalzen bloot komen te liggen. Afhankelijk van de oorzaak kan de gevoeligheid weer verdwijnen. 

Je kunt zelf de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en te spoelen met een fluoridespoelmiddel. Als dit niet voldoende helpt, overleg dan met de tandarts of mondhygiënist over aanvullende mogelijkheden.

#4 Tanderosie

Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur.

In het begin merk je weinig van tanderosie. Pas in een later stadium kan tanderosie gevoeligheid bij eten en drinken veroorzaken. Het glazuur van je tanden en kiezen wordt dunner. Dit veroorzaakt de gevoeligheid. Ook het uiterlijk van het gebit verandert. De tanden worden geler en tanden en kiezen kunnen kleiner worden.

Of je last krijgt van tanderosie is afhankelijk van hoe vaak je drinkt en de tijd dat de zure vloeistof tegen je tanden en kiezen aankomt. Hoe langer de zure vloeistof in je mond blijft, hoe groter de kans dat het je tandweefsel oplost. Een behandeling van tanderosie is er nog niet en in een vroeg stadium is dit meestal ook niet nodig. Het voorkomen van (uitbreiding van) tanderosie is echter belangrijk om problemen voor te zijn, volg daarom zoveel mogelijk de tips van de tandarts en de mondhygiënist op. 

#5 Slechte adem

Van een slechte adem wordt niemand blij. Slechte adem vindt in de meeste gevallen zijn oorsprong in de mondholte, meestal veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne en tandvleesontsteking. Soms is er sprake van bepaalde bacteriën die achterblijven op de tongrug en een slechte adem veroorzaken. 

Het poetsen of schrapen van de tong met een tongschraper is dan een oplossing, eventueel aangevuld met een speciaal antibacterieel mondspoelmiddel. Kauwgom, mondwater of mondspray maskeren de geur, maar nemen de oorzaak van de slechte adem niet weg.  

#6 Ontstoken tandvlees

Heb je bloedend tandvlees bij het poetsen of ragen van je tanden? Dan heb je waarschijnlijk ontstoken tandvlees. Gezond tandvlees is mooi roze, ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur.

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje van speekseleiwitten en bacterie massa op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc.

Ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Het is dus belangrijk je mond goed schoon te houden door goed te poetsen met tandpasta. Overleg met de tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen, zoals tandenstokers en ragers, voor jou het meest geschikt zijn.

Vragen?

Neem bij vragen naar aanleiding van dit artikel gerust contact met ons op.